✳️ از موانع عمده و اصلی پیادهسازی BIM میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✅ عدم نگرش صحیح به رویکرد BIM
ممکن است گروهی از افراد و سازمانها، درک صحیح و جامعی از ابعاد، میزان کارایی واقعی و مزایای سرمایهگذاری بلندمدت در پیادهسازی فناوری بیم را نداشته باشند. مدیران این سازمانها لازم است با اصلاح دیدگاه و نگرش خود نسبت به فناوری بیم، آن را به عنوان یک گزینهی اختیاری و مازاد بر برنامهی کاری تلقی نکنند و به ارزش حیاتی این روند جدید و سیستم مشارکتی پی ببرند. حرکت به سمت پذیرش و کاربرد فناوری بیم در سازمانها به نوعی، سرمایهگذاری برای آیندهی کاری و حرفهای است. این امر، سازمانهای پیشرو در این فناوری را کانون توجه متخصصین صنعت ساخت قرار داده و همچنین یک مزیت رقابتی نسبت به سایر سازمانها ایجاد میکند.
✅ هزینهی سنگین تغییر روندهای موجود
ایجاد تغییر در روند انجام وظایف کاری و روی آوردن به سیستم جدید تحویل پروژه، میتواند موجب افزایش هزینههای جاری گردد که یکی از دلایل عمدهی امتناع افراد و سازمانها برای پیادهسازی فناوری بیم است. اغلب دفاتر و شرکتهای فنی مهندسی در زمرهی SMEs قرار میگیرند و تعداد کارمندان کمی دارند. این بدان معنی است که تهیهی بسترهای نرمافزاری جدید، بهروزرسانی سیستمهای سختافزاری و آموزشهای تخصصی مورد نیاز، سرمایهگذاری اولیهی پر هزینهای برای این سازمانها محسوب میشودمییدست. در نتیجه ممکن است ترجیح دهند که بدون صرف هزینه و زمان مازاد برای تغییر روندهای اجرایی، به سیستمهای کاری موجود خود پایبند باشند.
✅ مقاومت اعضای سازمان در برابر تغییر
گاهی بسیاری از کارمندان سازمان که مدتها به روش ثابتی از کار و فعالیت عادت داشتهاند، تمایل چندانی به تغییر شیوهی کاری خود ندارد و استفاده از فناوری بیم را ضروری نمیبینند و ممکن است در برابر تغییر از خود مقاومت نشان دهند. علاوه بر این موضوع، یادگیری مباحث فنی بیم و پیادهسازی آنها به وقت و تلاش مضاعفی نیاز دارد که کارمندان برای انجام آن، حقوق و مزایای بیشتری دریافت نمیکنند! اجرا و پیادهسازی بیم در ابتدا ممکن است به تلاش اولیهی زیادی نیاز داشته باشد اما در بلندمدت میتوان نتایج مثبت حاصل از آن را مشاهده کرد.
✅ تصور عدم ارتباط بیم با فعالیت سازمان
تصور بسیاری از شرکتهای کوچک و متوسط، مبنی بر این که فناوری بیم در واقع به نوع کار و فعالیت آنها ارتباطی ندارد و پروژههای در دست انجام شرکت به اندازهای بزرگ و پیچیده نیستند که نیازی به استفاده از این شیوهی کاری را داشته باشند. بسیاری ممکن است معتقد باشند که کاربرد فناوری بیم محدود به پروژههای بزرگ و عمرانی است؛ در حالی که ایدهی درستی به نظر نمیرسد. حتی پروژههای به ظاهر غیرپیچیده و ساده، هر اندازه کوچک مقیاس هم که باشند، میتوانند از فناوری بیم در امور برنامهریزی و طراحی و ساخت بهره ببرند. این نوع پروژهها در بطن خود میتوانند پیچیدگیهای زیادی را بههمراه داشته باشند که بهکمک اجرای بیم میتوان بسیاری از مسائل و مشکلات بالقوهی اجرا و طراحی را شناسایی و برطرف نمود.
✅ فقدان دانش تخصصی در زمینهی BIM
در بسیاری از شرکتها و دفاتر مهندسی، فقدان تسلط کافی به دانش تخصصی بیم و عدم آشنایی با استانداردها و پروتکلهای اجرایی پیادهسازی بیم موجب دشواریهایی بر سر راه استفاده مؤثر از بیم و تعریف نقشها و مسئولیتها میگردد که نیازمند اتخاذ یک سری استراتژیها و تمهیدات عملی در این زمینه است.
🟠 منبع: کتاب BIM به زبان ساده